Lit Hung Leung, ázsiai kutatóorvos tanulmánya, a B5 vitaminnal a pattanások ellen forradalmi felfedezéseket hoz napvilágra, és teljesen más oldalról közelíti meg az akne kezelését, mint az általános dermatológia. A szakember a B5 vitamin zsírégető hatását taglalja, amely hozzásegíti a bőrt a megtisztuláshoz, és csökkenti az akné előfordulását. Ennek továbbfejlesztett változata a Pantethine, ami sokkalta hatásosabb a B5-nél, hiszen annak aktív formája.
Egy érdekesség, amit megemlít tanulmányában a szekember, hogy a csokoládé is a tej legzsírosabb részéből készül, ezért számolnak be az aknéra hajlamos betegek intenzívebb kipattogzásról csokoládéfogyasztás után. 

Leung professzor szerint a probléma valódi gyökere a szervezetünkben lévő Koenzim A mennyiségével függ össze. De Mi köze a B5 vitaminnak, s a pantetinnek a koenzim A-hoz, és milyen szerepe van a Koenzim A-nak a pattanások visszaszorításában? A kutató biológus leírásából megtudhatjuk, hogy a Koznzim A felelős többek között a zsírmetabolizmusért, azt pedig B5 vitaminból, adenozintrifoszfátból és ciszteinből állítja elő a szervezet. Ezek közül a B5 az, ami egy vitamin, és pótolható táplálékkiegészítő bevitelével. Ha a szervezet B5 vitamin szintje alacsony, akkor nem termelődik elegendő Koenzim A, ami szerepet játszik a metabolizmusban. A kínai tudós azonban azt is leírja, hogy a Koenzim A nem csupán a zsíremésztést végzi, hanem a nemi hormonok termeléséért is felelős. Ha tehát a szervezet nem rendelkezik elegendő Koenzim A-val, akkor az anyatermészet által beprogramozott szoftverünk automatikusan a nemi hormonokat részesíti előnyben (melyek a fajfenntartás kritikus feltételei), és androgénszintézisre használja fel a lehető legtöbb Koenzim A-t, s csak másodlagos fontosságú ügyként kezeli a zsíranyagcserét, minek következtében felgyűlnek a lipidek a faggyúmirigyekben, s a faggyúcsatornák túlzott elolajosodása gyulladáshoz, akné kialakulásához vezet. A tanulmány rávilágít arra is, hogy az eunuchok bőre nem aknésodik éppen azért, mert a szervezetnek nem kell koenzim A-t tartalékolnia a nemi hormonok fejlesztésére, így a teljes B5 készletet az anyagcserefolyamatokban használja fel. Éppen ezzel az elmélettel magyarázható az is, hogy legelőször pubertáskorban kezdenek el a kamaszok pattanásosodni, mert ekkor indul be a szervezet szexuális hormontermelő mechanizmusa, és megvonja a zsíranyagcserefolyamatokhoz is szükséges B5 vitamint. Mivel a szervezet intenzíven a hormonkiválasztásra törekszik, így nem marad elég tartalék a zsírok elégetésére, s azok kitörnek a bőrön keresztül. A pattanásosodás tehát kamaszkorban elkerülhetetlen, ám a pubertáskort elhagyván, normalizálódik a szervezet Koenzim A háztartása. Ha a kamaszkort követően is megmaradnak az aknék, akkor beszélhetünk a B5, azaz Koenzim A hiányáról, ami megmagyarázza az aknésodást. Egy további érdekesség még a tanulmányban egy rövid leírás a stressz okozta pattanásosságról, mellyel kapcsolatosan a professzor kijelentette, hogy stresszhelyzetben a szervezet több glukokortikoidot használ fel, ami szintén egy koleszterin-derivát, így a B5 vitaminkészletből vonja el a szervezet a glukokortikoid előállításához szükséges pantetint.

Leung professzor száz 13-30 év közötti személyt vont be a kísérletbe, melyek majdnem fele-fele arányban voltak nők és férfiak. A kísérlet résztvevőinek napi 10 gramm (nem miligramm) B5 vitamint adtak, akik négy alkalommal kellett bevigyék ezt a mennyiséget, adagonként 2.5 grammot kellett elfogyasszanak. Mindemellett egy 20% B5-vitamin tartalmú krémet is használniuk kellett, amivel az érintett területeket kellett bekenniük. A páciensek már pár nap elteltével arról számoltak be, hogy láthatóan elkezdenek visszahúzódni az aknés kiütéseik, és csökkent a szervezet faggyútermelése is. Két hét elteltével a pattanások nagy része visszafejlődött, míg az addig megszokotthoz képest jelentős mértékben csökkent az új kiütések keletkezése, és azok kevésbé voltak intenzívek, mint azelőtt. Nyolc hét elteltével a közepes erősségű aknéban szenvedők esetében szépen letisztult az arcbőr, új kiütések is csak elvétve jelentek meg, és azok mérete és súlyossági foka is elenyésző volt. A nagyon súlyos esetekben hat hónapra volt szükség, amíg jelentős javulást értek el a páciensek állapotában. 

Leung professzor tanulmánya azt igazolja, hogy lehetséges a nagy dózisú B5 vitamin adagolás anélkül, hogy veszélyes mellékhatások mutatkoznának. Ennek ellenére a napi 10 gramm igencsak vitatott mennyiségnek számít, a mellékhatások közé tartozik a hasmenés, fejfájás, és ami a legkellemetlenebb, idővel hajhullást is okozhat a szuperdózis folyamatos adagolása. Az utőbbi években számos akne fórumon számoltak be a nagy dózisú B5-fogyasztók eme mellékhatásokról, főképpen a pár hónap elteltével megjelenő hajhullást említették sokan. A hajhullás tünetei az enyhétől az erős hajvesztésig változtak. A B5 terápia tehát egy ígéretes aknekezelési megoldás, a sok esetben mellékhatásként jelentkező hajhullás azonban elgondolkodtató. Éppen ezért újabban már nem nagydózisú B5 vitaminnal kezelik az aknét, hanem Pantethine-el, ami a B5 vitamin aktív formája, és hozzávetőlegesen a szükséges B5-mennyiség tizede is elegendő ahhoz, hogy ugyanolyan hatást elérjünk vele, mint a B5 vitaminnal. Pantetinből elegendő napi 6-900 miligrammot szedni. A külföldi akne fórumokon is ezt javasolják B5 helyett, hiszen a B5 okozta hajvesztés Pantethine szedése esetén nem jelentkezik mellékhatásként.