pattanás okai

 Adószám: HU 261353725

 

 akne kezelése otthon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A pattanás leggyakoribb okai

Az akne hátterében számos tényező húzódhat. A probléma igen csak összetett, így annak gyökerét csakis alapos kivizsgálás után lehet megtalálni. Érdemes azonban a legkézenfekvőbb, legrelevánsabb tényezőnél kezdeni a kutakodást, vagyis felmérni saját életkörülményeinket, megvizsgálni, milyen fokú stresszhatásnak vagyunk kitéve, milyen lelki eredetű problémák válthatják ki a bőrelváltozásokat. 

Az akne akkor alakul ki, ha a faggyútermelés fokozott, és a faggyúmirigyek felső nyílása eltömődik, majd ebből kifolyólag begyullad, s így kialakul a pattanás. Ennek több formája van az enyhétől, a komoly gyulladásos típusig. Az enyhe forma a papula, ennél már nagyobb és csúnyább a postula, valamint a legkomolyabb megjelenési forma a cysta, amely már egy  vagy több nagy begyulladt, gennyel megtelt csomót jelent.  E tekintetben három megnevezése van az aknénak attól függően, hogy milyen erős annak megjelenése

- Akne comedonica (enyhe)

- Akne papulopustula (közepes)

- Akne conglobata (súlyos)

A pattanások a szőrtüszőkkel borított testrészeken alakulnak ki, így az arcon, vállon, mellkason és a háton jelenhetnek meg a kellemetlen kiütések.

Vizsgáljuk meg az akné lehetséges okai közül a leggyakorabbiakat:

1. Stressz, és a pattanás lelki okai

A stressz a modern világ velejárója, már fiatalkorban megbélyegzi áldozatait, hiszen már iskolás korban nap mint nap stresszhelyzeteknek vagyunk kitéve. Már az általános iskolában megjelenik a gyermekek életében a stressz, hiszen jó teljesítményt kell nyújtani az iskolában, közösségi és egyéb konfliktusokkal kell szembenézniük a fiataloknak, aztán számos szerelmi csalódáson kell átesniük a gyermekeknek, stb. Nem véletlen, hogy a pubertáskorban, 12 éves kortól kezdődően jelennek meg a kiütések, görcsök, mitesszerek a bőrön, hiszen ekkor óriási változáson megy át a fiatal szervezet nem csak fizikai, hanem lelki szinten is. Többnyire az elfojtott, felszín alá söpört, feldolgozatlan sérelmek megnyilvánulása az akne, vagy pattanás, amely intenzív erővel tör elő a bőr alól jelezvén, hogy nem találja helyét az egyén, háborog a belső ember. 

2. Emésztési rendellenességek

Ide tartozik az egész emésztőrendszer működése, mint a bélműködés, májműködés, epeműködés, stb. Tulajdonképpen itt keresendő az akne fizikai oka leginkább, ugyanis a nem megfelelően feldolgozott táplálék, az elégtelen emésztés melléktermékeként felgyülemlett méreganyagok, toxinok bekerülnek a véráramba, és megjelennek a bőrön pattanások formájában. Az emésztési zavarok között megtalálható az enzimhiány, a szervezet nem képes bizonyos enzimekből elegendő mennyiséget termelni, amik lebonthatnák a bevitt táplálékot megfelelően. Az epe, és a máj elégtelen működése szintén lehet kiváltó oka a bőrproblémáknak, mivel ha nem termelődik például elegendő epe, akkor olyan tüneteink lehetnek, mint puffadás, zsírintolarencia, reflux, hányinger. Ugyanez a helyzet áll elő az elégtelen, vagy lassú májműködés esetén. Az epetermelés fokozása azonban articsókával megoldható, s a májfunkciók javítására is számos természetes készítmény létezik. Rossz bélműködésre például szedhetünk probiotikumokat, amelyekben jótékony, a bélműködést támogató baktériumok találhatók, segítik az emésztést, az ásványi anyag felszívódást és a zsírlebontást. Az emésztési rendellenességeket taglaló pontban megemlítenénk még a bélférgeket is, amelyek szintén erős toxinokat képesek termelni, melyeknek egyik megnyilvánulási formája az akné megjelenése. Érdemes tehát bélparazita vizsgálatot is végeztetni.  Ugyanakkor a szervezet elgombásodása is okozhatja a kellemetlen bőrkiütéseket, ezt is érdemes leellenőriztetni. Pattanás kivizsgálás útmutató a linken keresztül elérhető, pattanás ellen cikkünk, és a pattanások kezelése leírásunk nagy segítséget nyújthat az aknéban, pattanásosságban szenvedőknek.

3. Ásványi anyag,nyomelemhiány

A szervezet, az immunrendszer legyengülését okozhatja az ásványi anyag, nyomelem, és vitaminhiány is. A bőrre jótékony hatással vannak a következő vitaminok és ásványok: A-vitamin, vagy Béta Karotin, B5 vitamin, E, F-vitaminok, zink, réz és szelén. Ezen vitaminok és ásványok bevitele segít szebbé, egészségesebbé varázsolni a bőrünket. Vitamin és ásványi anyag hiány könnyen kialakulhat a szervezetben, ugyanis a fokozott stressz- és környezeti hatások, a helytelen táplálkozás mind-mind felemésztik a szervezet tartalékait, így ezeket pótolni kell ha lehetséges, akkor természetes formában, vagy táplálékkiegészítők szedésével. A vitaminok és ásványok természetes formája a zöldségfélék és gyümölcsök, ezk közül is a cékla nevezhető a leginkább pattanásgyilkos növénynek, ugyanis az gazdag vitamikokban, nyomelemekben és ásványokban, melyek együttes antioxidáns hatása felébreszti a szunnyadó immunrendszert, tisztítja a beleket, májtisztító hatással bír, és lúgosító hatása is van. Fogyasztható nyersen felszeletelve vagy lé formájában. 

4. Elsavasodás

Szervezetünk kémiai egyensúlyát a PH-értékben mérjük, ám napjainkban sajnos a savasodás felé billen a mérleg, ami számos egészségügyi probléma kiváltó oka lehet, így a bőrproblémáknak is. Természetesen a testünkkben keletkező savakra szüksége van a szervezetünknek, ám ha túl sok sav termelődik, akkor felbomlik a sav-bázis egyensúly. Mivel az elsavadsodás az immunrendszerünk gyengülését, és ezáltal a baktériumok elszaporodását okozza, így egy savas szervezet kitűnő táptalaj az aknét kiváltó baktériumoknak is. Az ajánlott PH-érték a 7.4 közötti tartományba tehető, amit bázikus ételek és italok fogyasztásával érhetünk el. A legismertebb bázisok sorába tartoznak a cink, szelén, kálium, kálcium, magnézium, króm, réz, vas, stb. Rendkívül jó hatású bázikus táplálék a fentebb már megemlített cékla, savanyú káposzta és a citrom, ám lúgosító hatása van az uborkának, grapefruitnak és a reteknek is.

5. Helytelen táplálkozás

A mai bevásárlóközpontos, előre elkészített, agyondúsított ételek és gyümölcsök mellett igencsak nehéz egészségesen táplálkozni, hiszen bármit is vásárolunk, legyen az gyümölcs, zöldség, azok többsége tele van pumpálva adalékanyagokkal, növesztő készítményekkel, és vajmi kevés vitamint, tápanyagot tartralmaznak, sőt az azokban lévő káros anyagok romboló hatással vannak szervezetünkre. Ám ennek ellenére vannak kifejezetten, az akné megjelenését elősegítő ételek. Akik bőre érzékeny, azoknak kerülniük kell az olajos, zsíros ételeket, kakaós, cukros süteményeket, édességeket, dióféléket, fűszeres ételeket, tejet, fehér kenyeret, hidrogenizált olajokat, sülteket, és sok gyümölcsöt, friss zöldséget kell fogyasztaniuk. 

6. Keringési zavarok

A keringési problémák is a kiváltó okok közé tartozhatnak, ugyanis ha a szervezet keringése nem megfelelő, akkor nem csak akne, hanem egyéb bőrbetegség is könnyen kialakulhat a lelassult keringésű szervezetben. A keringést sporttal, szabad levegőn történő testmozgással fokozhatjuk, ám testedzés közben ásványi anyagokat veszít a szervezetünk, ezért azok pótlását oldjuk meg.

7. Hormonális problémák

Hormonális okai is lehetnek az aknénak, mert a faggyúmirigyekre közvetlen hatással van a hormonváltozás, ezért van az, hogy a fiatalokon óhatatlanul megjelennek a kellemetlen kiütések. Mindmáig tisztázatlan azonban, hogy milyen módon váltja ki az androgén a pattanást. Sok esetben azonban hormonális zavarokra, változásokra fogják a pattanásokat anélkül, hogy tényleges ezirányú kivizsgálást kérnének a szakemberek. Ám mi van akkor, ha a pattanás a pubertáskor elmúltával mégiscsak marad?... Az ilyen esetekre is megoldást jelenthet a B5 vitaminszármazék, a Pantethine.